Lund - the city I live in is a Fair Trade City, which means that the municipality, NGO's and private enterprises cooperate in promoting Fair Trade products.
Does this actually work? How does it look in practice? What are the problems that come up?
I don't know. That is why I will meet with Linda Scott Jacobsson, who is responisble at the municipality tomorrow Monday.
Linda Scott Jacobsson at a Fair Trade Event in Lund
Is there something I shouldn't miss? Do you have any questions? I would be glad to bring any questions from readers to the interview.
Please either post questions as comments here, or send tham to me as an email at danielnylinnilsson (a) gmail.com
2 comments:
Jag har aldrig förstått vad som gör en stad en Fair Trade stad egentligen...Är det antalet affärer som säljer FT varor, andelen av kommunens pengar som går till att stödja dem eller kanske antalet kampanjer som organiseras för att sprida idén? Låter bra, men är ganska oklart för mig :)Vem bestämmer om en stad ska bli Fair trade? Vad är proceduren? Och vad händer sedan?
Det är det jag ska få reda på ;) Vad jag vet nu är att det är en slags förening, där bl.a. kommunen, föreningar och affärer (som ICA på Fäladen) är med, som tillsammans försöker möta vissa mål, t.ex. att av allt kaffe som dricks av kommunanställda på jobbet ska 40 % vara rättvisemärkta.
Om desa mål är tillräckligt bra, tilldelas man rätten att kalla sig Fair Trade City av Fair Trade Sverige.
Sedan måste andelen rättvisemärkt fortsätta att öka, men det behöver inte gå snabbt. Kommunen måste också aktivt stödja kampanjer och informationsinsatser om rättvisemärkning.
Post a Comment